predavanja

Predavanja “Razumeti umetnost” se održavaju od oktobra 2015. godine. Osnovna tema im je teorija i istorija umetnosti. Prvih godinu dana su se održavala u amfiteatru SPENS-a, a od oktobra 2016. godine se održavaju na Fakultetu tehničkih nauka u amfiteatru A1, nedeljom u 18 časova. Organizacijski ih podržava Departman za grafičko inženjerstvo i dizajn.

Cilj predavanja je da posetiocima prenese osnovna znanja iz oblasti teorije i istorije umetnosti na razumljiv način, tako da ih mogu pratiti bez obzira da li su ranije učili o umetnosti. Pored toga, njihov cilj je i upoznavanje sa remek-delima slikarstva, vajarstva i arhitekture iz nacionalne, evropske i svetske kulturne baštine. Na veliku radost gluvonemih posetilaca, od prvog termina obezbeđen je simultani prevodilac na znakovni jezik. 

vladimir-dimovski-razumeti-umetnost-predavanja-spens

U prvom serijalu, koji je trajao od oktobra do juna 2015. godine, obrađene su sledeće teme: Pojam umetnosti, Praistorijska umetnost, Umetnost Mesopotamije, Egipatska umetnost, Antička Grčka i Antički RimRanohrišćanska i Vizantijska umetnost, Romanika i Gotika, Rana renesansa.

Posetioci predavanja će razviti moć estetskog prosuđivanja, i oblikovaće svoj ukus. Taj ukus se neće zasnivati samo na poznavanju popularne kulture, već će biti izgrađen na temeljima nacionalne, evropske i svetske umetničke baštine, čiju su trajnu vrednost vekovi potvrdili. Svakako, svi posetioci će oplemeniti svoju ličnost učeći o umetnosti, i dublje će razumeti periode istorije čovečanstva.

Logo predavanja RAZUMETI UMETNOST